Ben je op zoek naar tapijt trapbekleding overzettreden? Tapijt is nog steeds de populairste keuze om trappen mee te bekleden, ondanks de goede alternatieven die er op de markt zijn zoals laminaat, pvc en vinyl. Deels komt dat door de aantrekkelijke prijs, en deels door de tijdloze uitstraling. Tapijten geven een air van luxe en geborgenheid, zijn warm en zacht, en kunnen geleverd worden in alle denkbare kleuren en designs. Als je overzettreden met tapijt trapbekleding wilt kopen kan je ze zelf installeren, maar dat is niet heel eenvoudig, omdat alles precies moet passen. Je doet er beter aan om erachter te komen welke lokale vakmensen de meest aantrekkelijke prijzen hanteren. Het leggen van tapijt trapbekledingen met overzettreden is een ochtendje werk en hoeft je bij een goede vakman echt niet de hoofdprijs te kosten. In dit artikel vertellen we meer over de voordelen van tapijten trapbekleding, de materialen in de handel, en waar je op moet letten bij de aanschaf ervan.

 

Wat biedt tapijten trapbekleding je huishouden

Tapijt trapbekleding met overzettreden is een voordelige keuze, die toch een flink aantal voordelen biedt. Om te beginnen heeft tapijt een huiselijke en warme uitstraling. Het is verkrijgbaar in veel verschillende tinten en aantrekkelijke motieven. Tapijt is niet alleen fijn om naar te kijken, maar ook om over te lopen: het is zacht, warm, dempt voetstappen, en beschermt de bewoners bij struikelen of stoten. Daardoor is het ideaal voor gebruik in een huis waar kinderen wonen. Tapijt isoleert en is vrij makkelijk aan te leggen, omdat eventuele foutjes worden gecamoufleerd door overvallend materiaal. Er hangen ook nadelen aan deze soort trapbekleding. Vlekken en andere gebruikssporen zijn goed zichtbaar. Tapijt moet vaak gestofzuigd worden, en de levensduur is (vooral bij de goedkopere uitvoeringen) beperkt – tapijt slijt redelijk snel.

 

Van welke materialen worden tapijten gemaakt

Je kunt kiezen uit verschillende soorten tapijt trapbekleding voor overzettreden. Die zijn meestal samengesteld uit één of meerdere van de volgende materialen. Elk daarvan heeft zijn eigen voordelen.

  • Polypropyleen is een stevige en betaalbare oplossing voor huizen met intensieve beloping. Deze kunststof is heel makkelijk schoon te maken en gaat jaren mee zonder slijtage.
  • Nylon of polyamide is zachter en erg veerkrachtig, dus comfortabeler. Het leent zich goed om in felle kleuren geverfd te worden.
  • Polyester is een kunstmatige vervanging voor wol. Het is erg zacht en mooi om te zien. Polyester is minder slijtvast dan de eerder genoemde kunststoffen.
  • Wol is een natuurlijk en duurzaam materiaal met hoog comfort en een prachtig uiterlijk. Het is heerlijk zacht aan je voeten, maar niet erg makkelijk schoon te maken.
  • Sisal, jute en kokosvezel zijn niet bijzonder slijtvast, maar ogen natuurlijk en zijn goedkoop.

 

Wil je een hoog- of laagpolig tapijt als trapbekleding?

Wanneer je tapijt trapbekleding overzettreden gaat kopen, heb je de keuze tussen hoog- en laagpolige uitvoeringen. Als je bereid bent om vaker te stofzuigen en te investeren in een stukje luxe, ga dan voor het hoogpolige tapijt. Deze prachtige, zachte tapijten hebben een hoge pool (langere textielvezels) waardoor het bijzonder fijn loopt en oogt. Ze zijn alleen minder geschikt voor huishoudens met intensieve beloping en veel stof. Hoogpolige tapijten kosten veel werk om stofvrij te houden, en gaan er na verloop van tijd minder mooi uitzien (de vezels gaan vaak platliggen). Als je een tapijt wilt dat praktischer is, onderhoudsarmer en ook geschikt voor drukkere huizen (bijvoorbeeld met kinderen of honden) dan is een laagpolig tapijt een veiligere keus.

 

De tarieven voor het leggen van tapijt als trapbekleding

De kosten voor het (laten) leggen van tapijt trapbekleding overzettreden zijn niet hoog. De belangrijkste kosten hangen af van het uurtarief van de legger. Tapijtleggers bieden vaak exclusieve deals aan als je een offerte bij hen aanvraagt, dus dat is een slimme zet. Ook kan je overwegen om de klus zelf uit te voeren. Online zijn handleidingen te vinden voor het plaatsen van trapbekleding. Maar zorg dan dat je weet wat je doet – anders eindig je met een lelijke of krakende trap. Een professionele tapijtlegger is maar een paar uurtjes bezig en je hebt gegarandeerd een uitstekend resultaat. De tarieven voor het laten leggen van een tapijten trapbekleding vind je hieronder. Deze prijzen kunnen hoger of lager uitvallen, afhankelijk van het materiaal van het tapijt dat je kiest.

 

  Prijs gemiddeld Prijs gemiddeld
  Open trap Gesloten trap
Tapijt leggen € 1000,- € 1400,-
Alleen tapijt € 500,- € 800,-

 

Advies over het aanschaffen van tapijten trapbekleding

Sommige tapijten houden het niet lang vol. Tapijten met een lage pooldichtheid (=weinig vezels op de onderlaag) kunnen het aanzienlijke gewicht van traplopende personen niet aan, en gaan snel stuk). Bij de aanschaf van tapijt trapbekleding overzettreden moet je altijd kijken of de treden een PIT-symbool hebben. Dit is een certificering die aangeeft dat het tapijt geschikt is voor intensieve betreden en lang meegaat zonder erg te slijten. Om de levensduur van je tapijt te verhogen kan je ook eerste een ondertapijt leggen, dat de druk verdeelt, geluid dempt en zorgt voor een aangenamere beloping. Ook is het meestal een verstandig idee om het tapijt al een aantal dagen van te voren in huis te halen. Tapijt krimpt namelijk als het koud wordt, en zet uit als het warmer wordt. Door het een tijdje vóór het leggen alvast in huis te brengen, kan het tapijt wennen aan je gemiddelde huistemperatuur en een min of meer vast formaat aannemen.

 

Offertes uit jouw regio voor vakkundige tapijtleggers

Heb je al een vakman op het oog om je  tapijt trapbekleding overzettreden te leggen? De snelste manier om die te vinden is offertes aanvragen. Daarin vind je de allerlaagste prijzen van de beste tapijtleggers in jouw regio. Wij helpen je daarbij: als je je contactgegevens in het formulier invult, krijg je snel een paar actuele offertes opgestuurd. Deze service is gratis en zonder verplichtingen, dus waar wacht je op?