Tapijt trapbekleding voor een open trap is een populaire keuze. Tapijten blijven onverminderd populair, en geen wonder, want ze bieden veel voordelen voor een mooie prijs. Er is veel keuze: stevig of hele zachte garens, egale of wilde kleuring, natuurlijke materialen of slijtvaste kunststoffen. Je kunt je trap bekleden met luxe hoogpolig tapijt of met praktisch laagpolige bekleding. Waar je ook voor kiest, tapijt heeft een warme en huiselijke uitstraling en is geschikt voor elke soort woning: van minimalistisch tot klassiek, van licht en open tot zware eikenhoutlook. Het leggen van tapijt trapbekledingen op een open trap is goedkoop en snel gebeurd. Je kunt zelf een dag uittrekken om deze klus uit te voeren, maar een vakman kan snel en voordelig tapijt leggen met een perfecte afwerking. Wil je weten wat de vakmensen in jouw regio vragen voor het renoveren van een trap? We geven straks een overzicht van de kosten. Eerst bespreken we welke materialen en stoffen er in de handel zijn om op een open trap als tapijt trapbekleding te dienen.

 

Wat zijn de voor- en nadelen van tapijten trapbekleding?

Tapijt heeft aantrekkelijke eigenschappen die het een populaire vorm van trapbekleding maken. Het is fijn om over een trap met tapijt te lopen, zeker met blote voeten: de vezels geven een goede grip, en het materiaal voelt zacht en warm aan. Ook beschermt het de gebruiker bij stoten en vallen, en dempt het harde voetstappen, zodat tapijt trapbekleding op een open trap de beste keus voor een huis met kinderen is. Tapijt is aangenaam om naar te kijken, heeft een gezellige uitstraling, en is verkrijgbaar in veel zachte, mooie tinten en motieven. Bovendien zijn de kosten van de meeste tapijtsoorten laag. Tapijt heeft ook een paar nadelen – het is niet bijzonder slijtvast en heeft daardoor meestal een korter leven dan alternatieven zoals laminaat en PVC. Je ziet duidelijker gebruikssporen, en vooral vlekken kunnen moeilijk te verwijderen zijn. Ook moet tapijt regelmatig gestofzuigd worden.

 

Natuur- en kunstvezels voor tapijten

Er zijn een aantal verschillende materialen waaruit moderne tapijten worden samengesteld. Om hun beste eigenschappen te combineren worden er vaak meerdere vezels gebruikt voor een tapijt trapbekleding voor een open trap.

  • Kokos en sisal zijn natuurlijke materialen en hebben een authentieke look.
  • Wol is weelderig, natuurlijk en luxe. Omdat wol erg flexibel is loopt een wollen tapijt erg fijn.
  • Polyester kan wol vervangen. Het is een zacht en makkelijk te reinigen materiaal en heeft een aantrekkelijke prijs.
  • Nylon is minder zacht, maar behoudt zijn vorm erg goed. Ook is het bijzonder goed te kleuren en kunnen er spannende designs mee worden gemaakt.
  • Polypropyleen is de goedkoopste en meest praktische kunststof om tapijt van te maken. Niet erg comfortabel, maar oersterk en heel eenvoudig schoon te maken.

 

Kiezen voor hoogpolig of laagpolig tapijt

Bij tapijten heb je de keuze uit hoogpolige en laagpolige varianten, elk met zijn eigen pluspunten en minpunten. Laagpolig tapijt trapbekleding voor een open trap is goedkoper, praktisch, en heeft een langere levensduur. Het is makkelijker schoon te houden, en daardoor beter geschikt voor een druk huishouden met kinderen en huisdieren. Het alternatief, hoogpolig tapijt, is fantastisch rijk en weelderig uitgevoerd. De lange, soepele vezels maken dit tapijt zeer mooi en bijzonder fijn om te betreden. Het moet wel vaker gestofzuigd worden (en dit is een lastigere klus). Ook is de prijs van de aanschaf hoger, en zal hoogpolig tapijt (zeker de goedkopere varianten) sneller plat gaan liggen en minder mooi ogen dan laagpolige versies.

 

De gemiddelde kosten voor tapijt als trapbekleding

Tapijt is vrij goedkoop om te kopen en te laten leggen. Een tapijt als trapbekleding voor een open trap is de goedkoopste optie, omdat een open trap geen stootborden heeft die bekleed moeten worden. Als je deze klus uitbesteedt aan een professional, is die in een paar uurtjes klaar voor een mooi tarief. Je kunt ook overwegen om zelf aan de slag te gaan, maar houd er rekening mee dat er veel werk gaat zitten in het meten, snijden en leggen van het tapijt. Als je graag wilt besparen op de arbeidskosten, kan je offertes aanvragen van lokale tapijtleggers  – die zetten hun scherpste tarieven in een offerte. De prijs voor het laten leggen van tapijten trapbekleding zijn als volgt. Uiteraard variëren deze prijzen met het soort materiaal waaruit je Pvc trapbekleding is samengesteld.

 

  Trap open Trap gesloten
Alleen tapijt Vanaf € 450 Vanaf € 750
Installatie + tapijt Vanaf € 850 Vanaf € 1050

 

Waar je op moet letten bij de aankoop van tapijt

Het juiste tapijt voor trapbekleding van een open trap is gemarkeerd met een zogenaamd PIT-symbool. Zoek naar dit symbool, en je kan er rekening mee houden dat het tapijt jarenlang zonder slijtage meegaat. Ook is het slim om te kiezen voor tapijt met een hoge pooldichtheid. Dit tapijt bevat meer textielvezels per oppervlakte-eenheid, die helpen om het gewicht te verdelen. Voordat je je tapijt gaat of laat leggen kan je het het beste eal een week van tevoren in huis leggen. Tapijten krimpen of zetten uit als de omgevingstemperatuur hoger of lager wordt. Het tapijt van tevoren in huis leggen zorgt dat het kan “wennen” aan de omgevingstemperatuur van je woning.Tenslotte zijn er ondertapijten in de handel. Een ondertapijt zorgt dat je trap meer loopcomfort biedt en dat het boventapijt langer meegaat. Bij twijfel kunnen verkopers je gericht advies geven over de juiste optie.

 

Wij leveren je actuele offertes van tapijtleggers uit jouw streek

Het vinden van de juiste vakman om tapijt trapbekleding op een open trap te leggen is een vermoeiend proces. Om een goede vergelijking te kunnen maken en exclusieve deals te vinden, kan je gebruik maken van onze offerteservice. Wij sturen je gratis en zonder verplichtingen offertes van vaklui uit jouw regio. Daarmee kan je snel de beste keus maken. Klik hier en vul je contactgegevens in.