Zoek je informatie voor een tapijt trapbekleding doe het zelf project? Het leggen van nieuwe trapbekleding lijkt een klein klusje, maar er komt veel pas- en meetwerk bij kijken. Waarom overweeg je niet om het door een vakman te laten doen? Die is binnen een paar uurtjes klaar en rekent heel schappelijke tarieven. Een open of gesloten trap, hoogpolig of laagpolig tapijt: een doe het zelf tapijt trapbekleding is meer werk dan je denkt, zeker als je geen ervaren hebt. In dit artikel helpen we je met het vinden van een goede vakman voor een betaalbare prijs. Ook geven we informatie over alle keuzes op het gebied van tapijten trapbekleding, waar je op moet letten als je het koopt, en een overzicht van de materialen. Daarmee weet je veel meer over de beste manier om je trap te renoveren, en kan je elk tapijt trapbekledingen doe het zelf project tot een goed einde brengen. Eerst vertellen we iets over de (vele) voordelen die je in huis haalt als je kiest voor tapijt.

 

Voor- en nadelen van tapijten trapbekleding

Tapijt is een mooi en aantrekkelijk materiaal dat verkrijgbaar is in veel verschillende kleurtinten. De zachte vezels zorgen voor een goede grip, een aangenaam gevoel en bescherming bij stoten of vallen. Dat maakt tapijt de meest kindvriendelijke trapbekleding die bestaat. Het materiaal werkt geluidsdempend en isolerend, en ten slotte is tapijt gemiddeld genomen vrij goedkoop in de aanschaf. Een tapijt als trapbekleding doe het zelf project is niet eenvoudig, maar het levert (als het lukt om het netjes te leggen) een erg fijn resultaat op. Tegenover al deze voordelen staan ook een aantal nadelen. Zo is de levensduur van tapijt beperkt door de slijtvastheid van het gekozen type. Bij intensief gebruik kan het tapijt veel sneller sluiten dan alternatieve trapbekleding, zoals laminaat en PVC. Ook heeft tapijt relatief veel onderhoud (stofzuigen) nodig.

 

Materialen voor tapijten

Er zijn verschillende soorten tapijt trapbekleding voor doe het zelf doeleinden. Allemaal hebben ze unieke eigenschappen. Veel van deze vezels worden tegenwoordig gecombineerd als ze voor tapijten worden gebruikt.

  • Polyamide is het meest duurzaam synthetische garen. Het blijft lang zijn vorm houden en heeft vaak aantrekkelijke designs en felle kleuren.
  • Polyester wordt gebruikt om de look van wol na te bootsen. Het is lekker zacht en ziet er mooi uit, en is bovendien makkelijk te onderhouden.
  • Polypropyleen is één van de meest gebruikte en sterkste kunststoffen. Het kan eenvoudig gereinigd worden en is erg goedkoop.
  • Wol is een zacht, aantrekkelijk en natuurlijk materiaal. Wollen tapijt is prachtig, maar niet makkelijk te reinigen en relatief duur.
  • Kokos, sisal en jute zijn mooi en geven je trap een bijzonder effect. Ze zijn niet erg slijtvast en niet zacht.

 

Hoogpolig of laagpolig tapijt kiezen

Het kiezen voor een hoogpolig of laagpolig tapijt is een kwestie van smaak. Hoogpolig tapijt is luxe, weelderig, voorzien van lange zachte vezels, een genot om op te lopen. Laagpolig tapijt is makkelijk schoon te maken, goedkoper, praktischer. Elk tapijt vraagt een bepaalde mate aan onderhoud, maar een hoogpolig tapijt schoonhouden kan een uitdaging zijn. Zeker in een huis waar intensief in geleefd worden verdwijnt er veel vuil en stof tussen de vezels van dit tapijt, en vaak stofzuigen is dan een must. Hoogpolig tapijt, zeker uit de lagere prijsklassen, kan na verloop van een aantal jaar “platgelopen” zijn en niet meer zo mooi. Uiteindelijk is het jouw keuze of je hoogpolig of laagpolig tapijt trapbekleding voor je doe het zelf project wilt gebruiken.

 

Wat de kosten van tapijten trapbekleding gemiddeld zijn

Tapijt is niet bijzonder duur om aan te schaffen. Betere materialen kosten altijd meer, maar ook een luxe hoogpolig tapijt is meestal betaalbaar. De kosten voor het leggen van tapijt trapbekleding is bij doe het zelf natuurlijk afwezig. Je moet je alleen wel realiseren dat er veel tijd gaat zitten in het opmeten, snijden en vastzetten van tapijt. Afhankelijk van hoeveel tijd je er aan kwijt bent kan het nog steeds goedkoper zijn om deze klus door een vakman te laten uitvoeren. Als je daar graag op wilt besparen is het de moeite om een paar offertes aan te vragen bij lokale bedrijven: daar staan vaak heel aantrekkelijke aanbiedingen in die je niet in een folder of op een website vindt. De kosten voor een gemiddeld tapijt staan hieronder. Houd er rekening mee dat de kosten stijgen als je kiest voor een luxe materiaal of een hoogpolige uitvoering van je tapijten trapbekleding.

 

  Open trap Gesloten trap
Materiaal + arbeidskosten Vanaf € 800 euro Vanaf € 1200 euro
     

 

Waar moet je rekening mee houden als je tapijt als trapbekleding neemt

Niet elk tapijt is even goed geschikt om als trapbekleding te worden ingezet. Houd hier rekening mee als je tapijt trapbekleding doe het zelf gaat leggen. In de winkel kan je zien welk tapijt je moet hebben: symbolen op tapijten geven de kwaliteit aan. Zoek naar tapijt met een PIT symbool. Dit geeft aan dat het tapijt geschikt is om veel over te lopen. Een tapijt met een hoge pooldichtheid (veel textielvezels per vierkante centimeter) zorgt voor een grote slijtvastheid. Gebruik een ondertapijt voor extra lange levensduur, meer geluidsdemping en fijner lopen van je trapbekleding. Ten slotte kan tapijt uitzetten bij hoge temperaturen. Om die reden kan je het tapijt het beste een week vóór het leggen alvast in huis plaatsen. Dat geeft het de kans om kennis te maken met de temperatuur in je woning, en ongeveer de juiste (uiteindelijke) grootte aan te nemen.

 

Offertes van tapijtleggers bekijken? Dat kan via onze site

Wil je nog steeds tapijt trapbekleding doe het zelf  installeren? Of wil je eerst zien wat een vakman je kan bieden? Je kan jezelf voor lage kosten een hoop werk besparen. Met onze dienst kan je gratis en vrijblijvende offertes van lokale vakmensen bekijken. Daarmee weet je snel of hun tarieven acceptabel zijn of dat je het toch zelf gaat proberen. Klik hier en je ontvangt snel offertes.